Zdravý jarní barevný dort

16. dubna 2015 v 15:02 | Vaše Silvia |  Sladké

Barevný a živinami nabitý dort (nic se nepeče Mrkající)

Je tady jaro a sluníčko, tak jsem si říkala, že bych mohla zveřejnit recept, který jaro přímo křičí. Usmívající se Tento recept je hrozně jednoduchý, velmi zdravý a lahodí tedy nejen oku, ale i našemu tělu a o chuťových buňkách nemluvě! Potřeba bude jen pár ingrediencí a chuť tvořit...

Potřebujeme :
1. KORPUS : běžná dortová forma ( průměr 24 cm)
  • mleté mandle ( můžete nahradit i mletými lískovými jádry, či vlašskými ořechy) 200-250 g
  • datlový sirup 2-3 lžíce
2. NÁPLŇ :
  • 4-5 zralých banánů
  • 3 sušené datle
  • borůvky, maliny nebo čokoládu
3. ZDOBENÍ :
  • jakékoliv ovoce, které máte rádi a to nejlépe čerstvé (hluboce mražené pouští vodu a dort by se zničil)
Jak už jsem říkala, tento recept je rychlovka. Jako první, si do mísy vysypeme namleté ořechy. Do namletých ořechů pomalu přidáváme datlový sirup a mícháme tak, aby se nám vytvořila hmota, kterou bude možno vtlačovat do formy. Bude tvořit dno a okraje našeho dortu. Chceme aby hmota byla dobře spojená, ale né moc tekutá, či velmi lepkavá. Proto poměry ořechy ku datlovému sirupu berte, prosím, orientačně.

Dno dortové formy doporučuji vyložit pečícím papírem. Já tak neučinila a dortík se mi lehce lepil při servírování na dno formy. Vytvořenou hmotu vložíme do formy a roztlačujeme prsty směrem od středu ven. Pokryjeme tedy hmotou spodek formy a můžeme ji lehce vytáhnout nahoru, jako okraje. Nedělejte je ale příliš vysoké, budou se lepit na formu.

Následujícím krokem je vytvoření krému. Krém vytvoříme rozmixováním banánů s datlemi (můžete dát i víc, osladíte tím více vzniklý krém). Já rozmixovala banány a datle ručním mixérem. Krém máme hotov!

Před litím krému do vytvořeného korpusu, můžete přidat borůvky, maliny v celku nebo nastrouhanou čokoládu. Následně krém vylijeme do kopusu a párkrát celou formou klepneme jemně o stůl, aby vyšly veškeré bubliny. Dáme na chvíli vychladit do mrazáku ( než si nakrájíte ovoce na ozdobení).

Nakonec zdobíme nakrájeným ovocem, můžeme opět postrouhat čokoládou (nejlépe s vysokým obsahem kakaa) a dáme do mrazáku asi na 50 minut. Následně skladujeme v lednici.

Chvíli před servírováním vytáhněte dort z lednice, bude příjemněji chutnat a rozvoní se.



Omlouvám se za kvalitu obrázku, mám k dispozici pouze fotoaparát na telefonu a nebylo vhodné světlo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Evča Evča | E-mail | Web | 1. března 2016 v 9:42 | Reagovat

Opravdu krásné ;). Je možné zaměnit datlový sirup za sirup jiný?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama